Een veilige en respectvolle werkomgeving is essentieel voor het welzijn van medewerkers én voor het succes van de organisatie. Ongewenst gedrag – zoals pesten, intimidatie, agressie of discriminatie – schaadt niet alleen individuen, maar ondermijnt ook de samenwerking en productiviteit.
Een goed doordacht PSA-beleid (Psychosociale Arbeidsbelasting) helpt om risico’s te beheersen en de werkcultuur actief te versterken.
Is PSA-beleid belangrijk?
Een sociaal veilige werkplek is niet alleen wenselijk, maar ook wettelijk verplicht. Organisaties zijn op basis van de Arbowet verplicht om psychosociale arbeidsbelasting (PSA) – zoals pesten, discriminatie, agressie en seksuele intimidatie – actief te voorkomen.
Wanneer blijkt dat een organisatie onvoldoende maatregelen heeft genomen, kan de Inspectie SZW handhaven met waarschuwingen, boetes of zelfs publicaties die reputatieschade veroorzaken.
Mogelijke gevolgen bij gebrekkig PSA-beleid
Hierbij willen wij u aangeven wat mogelijke gevolgen kunnen zijn indien blijkt dat een organisatie onvoldoende zorg heeft gehad voor een goed PSA-beleid. Dit om voor u de mogelijke risico’s inzichtelijk te maken. Een gebrek aan effectief PSA-beleid kan leiden tot:
Juridische aansprakelijkheid bij schadeclaims
Boetes opgelegd door de Inspectie SZW
Ziekteverzuim, productiviteitsverlies en imagoschade
Vertrouwensverlies binnen teams en richting de buitenwereld
MOVE by evova ondersteunt organisaties in de regio Eindhoven en landelijk bij het effectief voorkomen en aanpakken van ongewenst gedrag. Met onze betrokken aanpak bieden wij maatwerkoplossingen, afgestemd op de specifieke behoeften van jouw organisatie.
Wij kunnen onder andere ondersteunen met:
De inzet van gecertificeerde externe vertrouwenspersonen (LVV-gecertificeerd)
Gespreksbegeleiding en conflictbemiddeling door ervaren mediators (MfN-geregistreerd)
Het beschikbaar stellen van een klachtenfunctionaris (WKKGZ en zakelijk)
Het opzetten en bemensen van een deskundige klachtencommissie, inclusief een ervaren voorzitter (jurist) en een ambtelijk secretaris
Het verzorgen van workshops en trainingen gericht op bewustwording, preventie en het versterken van sociale veiligheid op de werkvloer
Via ons netwerk van ‘de Vrienden van MOVE’ beschikken wij over een landelijk bereik, waardoor we ook buiten de regio Eindhoven organisaties kunnen ondersteunen.
Meer over de Klachtenregeling Ongewenst Gedrag
Aan de basis van een goed klachtenbeleid ligt een klachtenregeling ongewenst gedrag. De inhoud van deze klachtenregeling hangt mede af van de grootte van uw organisatie.
Een kleinere organisatie kan wellicht volstaan met een klachtenregeling zoals wij deze in standaard format aanbieden. Daarmee heeft de organisatie dan eenvoudig en kosten-effectief een deugdelijke klachtenregeling
Grotere organisaties zijn wellicht meer gebaat bij meer maatwerk bij het opstellen van de klachtenregeling Ongewenste Omgangsvormen. Als basis hiervoor kan wellicht ons standaard model fungeren. In goed overleg kan bekeken worden of deze regeling via MOVE aan te passen is.
Meer over de Klachtenfunctionaris
Een klachtenfunctionaris is verplicht in de zorg, vanwege de WKKGZ richtlijnen. Deze schrijven onder meer voor dat cliënten laagdrempelig toegang dienen te hebben tot de zorgorganisatie indien zij een klacht in willen dienen.
Voor bedrijven en organisaties leveren wij deze methode ook. Uit de praktijk is gebleken dat deze oplossing zeer zinvol kan zijn om laagdrempelig klachten op te pakken en op te lossen. Dit zodat klachten niet verder escaleren en de klager een stap verder wenst te gaan, naar de klachtencommissie, met bijbehorende impact en mogelijk forse kosten.
Meer over de Klachtencommissie
Indien een klacht in eerdere stadia niet naar tevredenheid van de klager is aangepakt of opgelost, kan deze ervoor kiezen de klacht voor te leggen aan de klachtencommissie.
Deze commissie bestaat doorgaans uit 3 personen en een ambtelijk secretaris. Zij gaan de klacht beoordelen middels een hoorzitting, met hoor en wederhoor. Ook kan het nodig zijn om getuigen te horen. De klachtencommissie ongewenste omgangsvormen komt tot een advies dat aan de directie wordt overhandigd.
De procedure indien een klachtafhandeling via MOVE verloopt
Workshops Ongewenst Gedrag:
Via MOVE by evova kunnen we voor jouw organisatie workshops verzorgen over Ongewenst Gedrag.
Door op een laagdrempelige, interactieve en inclusieve wijze het thema (on) gewenst gedrag met elkaar te verkennen investeer je als organisatie in het PSA beleid van je bedrijf, van het team. Een workshop kan onderdeel zijn van een personeelsbijeenkomst eventueel gecombineerd met een teambuildingsactiviteit. Via de Vrienden van MOVE kan een teambuildingsactiviteit worden georganiseerd met BIG activity, BIGactivity.nl
Wil je meer weten over wat we voor je kunnen betekenen? Graag horen we je vraag via het contactformulier: MOVE!
Wij geloven dat elke organisatie het verschil kan maken door ongewenst gedrag serieus te nemen. MOVE by evova helpt je om de juiste stappen te zetten – praktisch, deskundig en vanuit echte betrokkenheid.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op. Samen zorgen we voor een veilige, respectvolle werkplek voor iedereen.
Van harte welkom om contact op te nemen, via e-mail of telefonisch. In een gratis gesprek van ca. 20 minuten hoor ik graag waar je behoefte aan hebt en kunnen we bespreken of ik je daarbij kan adviseren en/of begeleiden. Jouw wens staat centraal.
Door het gesprek aan te gaan met betrokkenen zal de te maken keuze vele malen meer gedragen zijn, in de organisatie of bij de contractspartner.